Hozzáadás a kedvencekhez

Startoljon velük

Rólunk

Kapcsolatfelvétel

Sugó

Főoldal

Katolikus naptárAz ErdélyInfo támogatásával megjelent a 2011-es esztendő színes, forgatható katolikus naptára.

A 2011-re szóló Római katolikus naptár az egyházi ünnepek és névnapok mellett jelzi a hold állását, és helyet nyújt a családi ünnepek bejegyzésére is. Ezenkívül a magyar kalendárium-szerkesztés hagyományait követve ajándékozza meg az olvasót az egyes hónapokhoz kötődő versekkel, imádságokkal. A gazdag, színes képanyag a felcsíki és alcsík-kászoni főesperesség plébániatemplomait, a filiák templomait és kápolnáit mutatja be. A naptár hátoldalán pedig a plébániák és filiák örökös szentségimádási napjainak, valamint a templombúcsú hónapjának ábécésorrendben való felsorolását olvashatjuk.


A 28 oldalas, lapozható, spirálozott naptár 33 cm x 24 cm-es méretben készült.

Ára 12 lej (1000 Ft / 5 EUR / 7 CHF).

Csíkszeredában a Szent Ágoston-templom bejárata melletti könyvstandon valamint a Corvina Könyvesházban és a Zenit papírüzletben kapható.

Mostantól megrendelhető!

A szállítási költséget a naptár árához adjuk. A naptárakat 1–2 nap alatt postázzuk.

Érdeklődni a dobos.ibolya@erdelyinfo.ro e-mail címen és a 0740-455402-es telefonszámon lehet. (Dobos Ibolya, Csíkszereda)


A legfényesebb égitest, a Nap járása után igazítjuk teendőinket, életvitelünket. Időnket napokban mérjük, azaz abban az időintervallumban, amely két napfelkelte vagy napnyugta között van. Avagy a két dél vagy két éjfél között eltelt időt, lévén, hogy e két időpont jobban körülhatárolható, mint a változó időpontban történő napfelkelte vagy napnyugta. Vagy ahogy még sok helyen a Székelyföldön és a csángók körében emlegetik: napszentület. Az idő múlását, az évszakok változását a Naphoz mérjük, a múlást, a változást naptárban rögzítjük.

Pedig a Hold változásai sem elhanyagolhatóak: a napok – azaz a két napfelkelte vagy napnyugta közötti időszak – a Teremtéssel összefüggő hetekbe, a hetek pedig hónapokba szerveződnek. Az év tehát az az időszak, amely alatt a Föld egy teljes kört ír le a Nap körül; 12 hónapra tagolódik, tizenkét olyan időintervallumra, amely alatt a Hold megújul.

365 (esetenként 366) nap tára a naptár. Segít eligazodni teendőinkben, segít megszervezni mindennapjainkat, segít megtartani ünnepeinket, segít számon tartani a számunkra fontos eseményeket: születésnapokat, névnapokat, jeles napokat.

A naptárak egyike a kalendárium, ez is az idő múlását hivatott jelezni, feltüntetve az év napjait, az évfordulókat, az ünnepeket, no meg az olvasmányokat. A kalendáriumok rengeteg, ciklikusan ismétlődő eseményről rögzítettek információkat, így nem véletlen, hogy elismerésképpen megszületett az a mondásunk, miszerint „az én fejem sem kalendárium”, azaz képtelenek vagyunk megjegyezni megannyi fontos, évi, havi gyakorisággal ismétlődő dolgot. Nem véletlenül jegyezték be a kalendáriumba a háziállatok fedeztetésének napját vagy a fontosabb teendőket a kertben, a mezőn, a ház körül. Megjegyzendő, hogy a gyermekek születésének napját a Bibliába jegyezték be, így a Szentírás is kalendáriumszerepet töltött be olykor. A pontos időbeosztást, a fontos eseményekre, történésekre való emlékeztetést szolgálják a mai modern naptárformák is, mint az előjegyzési naptárak, a határidőnaplók.

Naptárunk a korábbi naptárak, kalendáriumok mindig időszerű hagyományait kívánja folytatni: rögzíti az idő múlását, figyelmeztet és emlékeztet ünnepeinkre, önmagunk ismeretére és megbecsülésére, ugyanakkor – a magyar kalendárium-szerkesztési hagyományokhoz híven – az eseményhez, jeles naphoz, évszakhoz kötődő olvasmányt kínál.

Templomaink a mi liturgikus tereink, tornyaik segítenek eligazodni, tájékozódni – térben, időben és szellemiekben egyaránt. Az ódon épületek ezen az élettéren való jelenlétünknek tanúi, annak, hogy mi, magyarok, székelyek a nyugati kereszténység, a nyugati műveltségű Európa részei vagyunk, ékes bizonyítékai annak a – neves heraldikus Keöpeczi Sebestyén József által megfogalmazott – kijelentésnek, miszerint a nyugati műveltség határa megegyezik a gótika határával. Nos, ezek a templomok a nyugati kereszténység védőbástyái, őrhelyei. Erre is emlékeztet teendőink mellett ez a naptár.

Használják, forgassák szeretettel!


Más hirdetések

Szavazás honlapunkra Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés